טיול בין הכרמים של ישראל – מדריך מתומצת

 
 

מאת: גיא הרן, יומן יין – הרפתקה ישראלית.

מאות כרמים ויקבים פזורים במקומות המרהיבים ביותר בישראל, ועם כוס יין ביד ונוף של גפנים, היופי רק משתבח. בכל נקודה שבה תבחרו לטייל תמצאו סביבכם יקבים ששמחים לפתוח את הדלת והלב ולספר את הסיפור האישי שלהם.

איך בונים טיול יין מושלם בישראל? איפה עוד כדאי לבקר בסביבה כדי לגלות יצרנים מקומיים של דבש, שמן זית, גבינות ומטעמים נוספים?

 

רגע לפני שיוצאים לדרך, כמה טיפים

      • הזמן: החיבור של דרך היין, המפגש האנושי והנופים הירוקים, מזמינים את המבקרים להשתהות ולהתענג על החוויה. ביקור ביקב אורך בדרך כלל שעה עד שעתיים אבל בהחלט ייתכן שתמצאו את עצמכם מתקשים לעזוב גם אחרי 3 שעות. לכן כדאי לתכנן ביקור של עד 2 יקבים ביום. 
      • אוכל: חשוב לתאם את הביקור מראש, כדי שהיקב יוכל להקדיש לכם את תשומת הלב המתאימה. חשוב לא להגיע על בטן ריקה (או לחילופין לוודא שביקב מגישים גם אוכל) ולהימנע משימוש בבושם עוצמתי שיאפיל על ריחות היין. אם תיקחו אתכם צידנית בתא המטען, תוכלו גם לרכוש יין אדום, יין לבן וגבינות, מבלי לחשוש שיפגעו מהטמפרטורה שמסביב בהמשך הטיול.
      • ביגוד: כדאי ללבוש בגד חם, גם בקיץ. במרתף היין של היקב הטמפרטורה בדרך כלל לא תעלה על 16 מעלות. נעליים נוחות יסייעו לסיור קצר בכרמים שמקיפים חלק מיקבי ישראל.

אזורי היין של ישראל

6 אזורי היין העיקריים של ישראל, מצפון לדרום, הם: 

 

      • גולן 
      • גליל 
      • מישור החוף 
      • שדרת ההר 
      • יהודה 
      • הנגב. 

בכל אחד מהם עשרות יקבים, רובם מקבלים מבקרים ומאפשרים טעימה מגוונת של יינות. 

בחלק מהיקבים אפשר אפילו להישאר לישון, דבר נהדר אחרי טעימה מעמיקה במיוחד של היינות! יקבים מומלצים: אסף, אור הגנוז, ברניקי, גיא אוני, טייבה, לוריא, לגזיאל, הדר, כרמי עבדת ועוד רבים וטובים. 

בספר "יומן יין" תמצאו עמוד המוקדש לכל יקב ובו אייקונים המפרטים אם היקב מגיש אוכל, כשר, פתוח בשבת, טבעוני ואפילו אם אפשר להגיע לביקור עם כלבים. 

המלצות לביקורים

מבין קרוב ל-200 היקבים המופיעים בספר, לכל יקב חוויה המיוחדת לו. הרשימה הנוכחית אינה מקיפה ובהחלט לא מעידה לשלילה על יקב שאינו מופיעה בה. ובכל זאת, הנה כמה יקבים שכדאי לבקר בהם:

היקב שיש בו הכל – תשבי

מסעדה חלבית מצוינת, מאפיה, פוד-טראק בשרי, ריבות תוצרת בית, שוקולד ביבוא אישי ואפילו מזקקת ברנדי שהגיעה ישירות מחבל קוניאק שבצרפת. ביקב תשבי תמצאו חוויה קולינרית מושלמת.

כרמים בלב המדבר – כרמי עבדת

כרמי עבדת היא חוות בודדים המוקפת בגפנים. היקב ממוקם בערוץ נחל יבש שראשיתו בגבעה המשקיפה על האזור. על צלע הגבעה שוכנים צימרים המשקיפים אל השלווה ולצידם גבי מים פרטיים מושלמים.

גבינות ויין – יקב אדיר 

גבינות מעולות! יינות טעימים והמון שלווה מוקפת בירוק, מה עוד צריך בחיים? ויתרון חשוב נוסף, בסמוך ליקב אדיר, במרחק הליכה קצרה, תמצאו 6 יקבים נוספים!

המרפסת היפה – יקב שדות 

בלב הכרמים, לרגלי הרי הכרמל ולמרגלותיהם של מאגר מים יפיפה שוכן היקב שבאזור היין המתפתח עמק יזרעאל. אוכל קל וטעים, בריזה מלאה בארומות של כרם והרבה שקט ושלווה.

קפיצה קטנה מתל אביב – יקב כרם ברק 

חצי שעה (בלי פקקים) ואתם בליבו של אזור היין הרשמי הראשון של ישראל: אזור יהודה. עשרות יקבים, מהטובים בישראל וביניהם יקב קטן ו"ממזר". בכרם ברק תמצאו אולי הכי הרבה סוגים של יינות ביחס לכמות הבקבוקים הכללית, יינות מבעבעים, לבנים, כתומים, ורודים ואדומים ולצידם גבינות ולחמים תוצרת בית.

חצוב בסלע – יקב כביר 

בצלע הר כביר, חצוב בסלע, שוכן יקב כביר שמשקיף על הכרמים הסמוכים. בקומה שמעל היקב נמצאת מסעדה עם חלון פנורמי ונוף שנראה כאילו נלקח מסרט.

 

*** גיא הרן הוא מהמחברים של הספר יומן יין – הרפתקה ישראלית .  מדריך ומחנך יין שמוביל כבר קרוב לעשור סיורי יין ברחבי אירופה.  תוכלו לשמוע אותו בפודקאסט היין: מוצר צריכה בסיסי, ולפגוש אותו בתפקידו כשגריר חברת הכוסות “Riedel”  כשהוא לא נמצא בסיור יין בעולם.

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות