carmel-2

 
 

ההיסטוריה של היקב

סיפורם של יקבי כרמל הוא סיפור תולדות הישוב בארץ ישראל והוא מגולל את יצירת היש של היום מהאין של המאה ה-19. הנה כמה תחנות משמעותיות בהיסטוריה של היקב:

 
1882

המתיישבים הראשונים בארץ פונים לברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד ומבקשים את עזרתו ביצירת מקורות פרנסה ובשיפור תנאי המחייה בארץ עבור החלוצים, שסבלו אז ממחלות ומרעב. הברון דה רוטשילד, המכונה גם "הנדיב הידוע", היה אז בעליו של יקב שאטו לאפיט המפורסם מבורדו. פקידיו, שהיו בארץ ובדקו את התנאים בה, קבעו שיש בישראל אקלים הדומה לאקלים בבורדו, והמליצו על נטיעת כרמים וייצור יין.

1889

בהתאם להחלטת הברון דה רוטשילד, החלו בבניית היקב הראשון בראשון לציון, שהייתה אז מושבה זעירה על סף התפרקות. הברון דה רוטשילד שלח מומחים חקלאיים מצרפת כדי שידריכו את המתיישבים החדשים כיצד לגדל כרמי ענבים ולגדל יין והורה ללמד את האיכרים המקומיים כיצד לעבד את אדמותיהם ולטעת עצי פרי.

1891

בניית היקב החדש בזיכרון יעקב החלה ושנה לאחר מכן החל היקב כבר בייצור יין. הפרויקט ההנדסי העצום כלל 6 מרתפים ענקיים שנחפרו ונבנו בתוך גבעת זמארין (ששמה שונה לאחר מכן ל"זכרון יעקב", לזכרו של ג'יימס יעקב דה רוטשילד, אביו של הברון דה רוטשילד). בצמוד ליקב נחפרה באר מים ששימשה גם את תושבי המקום, ובסמוך אליה טחנת קמח בעלת מנוע קיטור משוכלל ששימש לשאיבת מים. המושבות הראשונות בארץ ישראל, שהוקמו על ידי חלוצי העלייה הראשונה, התבססו על גידול גפנים ועל היין שיוצר ביקבים. ביקבים בראשון לציון ובזיכרון יעקב ייצרו יין תחת השלטון העות'מאני, המנדט הבריטי ומדינת ישראל ברצף במהלך שתי מלחמות העולם, בימי הפרעות ובכל מלחמות ישראל.

1896

באותה שנה הוקמה חברה לייצוא היינות לרחבי העולם. היעד הראשון היה וורשה, בה נוסדה חברת מניות בשם כרמל. נציגויות נוספות נפתחו גם בברלין, בווינה ובלונדון. כשהחלו לייצא יינות גם ברחבי האימפריה העות'מאנית קראו לחברה כרמל אוריינטל ולימים נקרא כך גם היקב, בעברית, כרמל מזרחי (השם חזר להיות יקבי כרמל בשנת 2004). חברת כרמל אוריינטל הפעילה סניפים ביפו, ירושלים, חיפה, ביירות, דמשק, קושטא, קהיר, אלכסנדריה, פורט סעיד ועוד.

1906

עם ייסוד אגודת הכורמים באותה שנה, הועבר ניהול היקבים לידי המושבות שגידלו ענבים עבור היקבים. מלחמת העולם הראשונה שפרצה ב-1914 הייתה תקופה קשה לישוב היהודי וליקבים. שוק היין הבינלאומי עבר טלטלה וארץ ישראל ואזור המזרח הקרוב הפכו לחשובים ביותר עבור היקבים. כרמל מזרחי הפכה לדומיננטית ביישוב העברי.

1957

ג'יימס רוטשילד, בנו של הברון דה רוטשילד, העביר את הבעלות על הכרמים לידי אגודת הכורמים. כתוצאה מכך, הכרמים הורחבו ויינות כרמל החלו ללוות את האירועים החשובים והמפוארים ביותר במדינת ישראל. כיום היקבים הם בבעלות אגודת הכורמים והסוכנות היהודית והם מפיקים את כמות היין הגדולה ביותר בישראל.

 
 
 
  • 1882
  • 1889
  • 1891
  • 1896
  • 1906
  • 1957
אנקדוטות מהיקב:

שלושה ראשי ממשלה עבדו ביקבים, בתקופות שונות בחייהם, דוד בן גוריון בייצור, לוי אשכול בחשבונאות ואהוד אולמרט עבד כנער בחופשות בית הספר.

קו הטלפון הראשון במושבות ישראל נמתח בין המרתפים למשרדי ההנהלה של היקב, והגנרטור שסיפק לראשונה חשמל בארץ הופעל באותה שנה ביקב.

יקב כרמל במאה ה-21

תרבות היין בישראל מתפתחת ללא הרף ועמה גם יקבי כרמל. בעשור האחרון ניטעו מאות דונמים של כרמים באזורי הגידול הטובים בארץ. ליקבי כרמל מבחר סוגי כרמים בכל חלקי הארץ, מה שמאפשר את היכולת לבחור ענבים מכל פינה בארץ ומכל טרואר ייחודי, מהגליל העליון ורמת הגולן, דרך השומרון והשפלה, הרי ירושלים ועד הנגב, מתוך שאיפה למצוינות ולאיכות בלתי מתפשרת. מרבית הכרמים החדשים ניטעו באזור הגליל העליון, משם גם מגיעים רוב היינות האיכותיים ביותר של היקב.

בשנת 2013 נרכשה השליטה ביקב על ידי קבוצת משקיעים פרטית, הכוללת גורמים בינלאומיים בעלי ניסיון רב בתחומי הקמעונאות, מוצרי הצריכה והלוגיסטיקה. המשקיעים נקטו באסטרטגיה חדשה: היקב בראשון לציון הפסיק את פעולת הייצור ובסוף שנת 2015 הועבר היקב הוותיק בראשון לציון למתקן חדש בפארק התעשייה אלון תבור, אחרי קרוב ל-130 שנות פעילות. מרכז לוגיסטי ענק נבנה בהשקעה של 80 מיליון שקלים.

היקב בראשון לציון שימש מאז הקמתו ב-1889 כמקום מושבה של הנהלת יקבי כרמל וכמוזיאון. לאחר שפעילותו של היקב החלה לעבור בהדרגה ליקב התפעולי באלון תבור בגליל התחתון, הוחלט למכור אותו.

היינות של כרמל
ליקבי כרמל מגוון סדרות יין המותאמות לקהלים שונים וכן בטווחי מחיר שונים:
  • יינות בעלי אופי פירותי שעוברים יישן בחביות. מעניקים תמורה מלאה למחירם וזוכים להערכה בינלאומית.

    יינות אדומים: קברנה סוביניון, מרלו, שיראז, קברנה מרלו.

    יינות לבנים: שרדונה, סוביניון בלאן, אמרלד ריזלינג קולומברד, מוסקט.

  • סדרת יינות משובחים המייצגים את מיטב הטרואר הישראלי.

    יינות אדומים: קברנה סוביניון, מרלו, קברנה סוביניון שיראז.

    יינות לבנים ורוזה: גוורצטרמינר, רוזה, ברוט.

  • סדרת Vats היא סדרת יינות מצומצמת בסימן חדשנות עם דגש על סגנון ים תיכוני. היינות השונים בסדרה מגשימים חזון ניצול מיטבי של טרואר מקומי, ומבוססים על זני ענבים המצטיינים באקלים הישראלי החם ובטכניקה ייחודית בה השתמשו הייננים בהכנת היין, זאת במטרה להפיק יינות רעננים, פירותיים, עשירים ועסיסיים.

     

  • יינות אלו מבטאים את התכונות והאופי יוצא הדופן המזוהה עם הטרואר הייחודי של כל אזור יין. היינות מטופלים במסירות, במקצוענות ובדייקנות על מנת להביא לידי ביטוי את האיכות והאופי המיוחדים של זני הענבים ואזורי הגידול. הסדרה כוללת 8 יינות לבנים ואדומים במגוון זנים רחב, שמתאים לכל סגנון וטעם, עם דגש על זנים שמתאימים לאזור ים תיכוני.

    היינות האדומים: קריניאן, פטיט סירה וקברנה סוביניון.

    היינות הלבנים: גוורצטרמינר, סוביניון בלאן, ויוניה ושרדונה.

  • סדרת הפרימיום של היקב ובה יינות זניים ממיטב הכרמים היחידניים. יינות "הכרם היחידני" של יקב כרמל מופקים מכרמים המניבים באופן עקבי ענבים באיכות גבוהה במיוחד. יינות אלו מבטאים את התכונות והאופי יוצא הדופן המזוהה עם הטרואר הייחודי של הכרם. זני הענבים בכרמים אלו זוכים לטיפוח ייחודי ומעקב צמוד שתורם למימוש הפוטנציאל הגלום בהם.

    יינות אדומים: קברנה סוביניון כרם קאיומי, קברנה סוביניון כרם סומקה, קברנה סוביניון כרם אדמון, שיראז כרם קאיומי, מרלו כרם שעל, מלבק כרם אדמון.

    יינות לבנים: ריזלינג כרם קאיומי, שרדונה כרם אדמון וגוורצטרמינר בציר מאוחר כרם שעל.

  • כרמל מדיטרניאן הינו יין איכותי, חדשני וייחודי בנוף הישראלי. היין הוא ממסך (בלנד) המבוסס על זני ענבים ים תיכוניים. זוהי תפיסת עולם חדשה ומרתקת שמתאימה במיוחד לאקלים הים תיכוני הישראלי. תפיסה זו רואה לנגד עיניה את סגנון הייצור המקובל באזורי היין של דרום צרפת (עמק הרון למשל) ולאו דווקא את אזור בורדו כפי שנהוג בדרך כלל ביינות הישראליים. הדבר בא לידי ביטוי בזני הענבים מהם מופק היין והן באופן הייצור שלו. היין מורכב משישה זנים אקזוטיים: קריניאן, שיראז, פטיט ורדו, פטיט סירה, ו-ויונייה.

  • יין הדגל של יקבי כרמל

    יין הדגל של היקב מופק במהדורה מוגבלת וממוספרת. היין הוא ממסך (בלנד) בסגנון בורדו, המשלב את כל חמשת זני בורדו הקלאסיים ומבטא את המסורת הצרפתית של הברון רוטשילד. להפקת היין היוקרתי נבחרות חלקות הכרם המצטיינות ביותר של יקבי כרמל, שהניבו את הפרי האיכותי ביותר, תוך דגש על אלגנטיות והרמוניה בין כל המרכיבים.

 
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות