הקשר בין אלכוהול לבריאות הנפש‎‎

 
 

זה לא סוד שצריכה מוגזמת של אלכוהול כרוכה בסכנות בריאותיות חמורות. לכן, למרות שאלכוהול זה הביזנס שלנו, אנחנו מפצירים בכם לא להגזים – אנחנו רוצים שהכבד שלכם יתפקד עוד הרבה מאוד שנים. גם את הסקירה הזו נקדיש לנזק אפשרי של אלכוהול, אך לא על הגוף אלא דווקא באספקט הפסיכולוגי ובריאות הנפש. 

• פסיכו-אקטיבי •

כשאנחנו חושבים על אלכוהול, אנחנו לא חושבים עליו כעל חומר מסונתז שהוא תוצאה של תהליך כימי, אבל האמת היא שאלכוהול היא מולקולה שלא קיימת בטבע במצב טבעי. אמנם ביחס לתהליכים כימיים מודרניים ה'סנתוז' של מולקולת האלכוהול הוא תהליך כמעט אינטואיטיבי שהרבה פעמים יכול להתרחש בטעות (לכן, בני אדם בתקופות ומקומות שונים 'גילו' איך לייצר אלכוהול כמה וכמה פעמים) ועדיין מדובר בתהליך כימי. בסופו של יום אלכוהול היא מולקולה שמשפיעה לנו על התודעה, מה שהופך אותה לחומר פסיכו אקטיבי. בגדול האלכוהול מגביר את ההפרשה של הנוירוטרנסמיטר גאבא שתפקידו לעכב את הפעילות במוח ומצמצם את ההפרשה של הנוירוטרנסמיטר גלוטמט שמעורר פעילות מוחית – השינוי בדפוס הפעילות של הנוירוטרנסמיטרים האלה גורר את תחושת השכרות – שהכול מרגיש ואיטי יותר ורק גירויים חזקים מורגשים. עבור מרבית האנשים אין עם זה שום בעיה כי יש בשכרות אפקט מאלחש נעים וצריכת אלכוהול בהחלט עשויה לשפר את מצב הרוח (בגלל זה כל כך הרבה אנשים כל אוהבים אותו) , אך לכל חומר פסיכו-אקטיבי יש פוטנציאל מסוים לגרור נזק פסיכולוגי בשימוש יתר או במקרה ומדובר באנשים שכבר סובלים מבעיה נפשית או שיש להם היסטוריה גנטית של מחלות נפש במשפחה.

• הביצה והתרנגולת •

יש עובדה שאי אפשר להכחיש: הרבה מאוד אנשים שסובלים מדיכאון מז'ורי נוטים לצרוך הרבה מאוד אלכוהול. השילוב עצמו, חשוב להגיד, הוא שילוב לא בריא. בטווח הקצר האלכוהול מאלחש חלק מהכאב, אך הוא גם מחמיר תופעות נוספות בדיכאון כמו חוסר מוטיבציה ועצבנות. רוב החוקרים סבורים שבדרך כלל האלכוהול עצמו אינו גורם לדיכאון אלא מהווה סימפטום שנלווה אליו. אחרי שזה נאמר יש קונצנזוס בעולם הפסיכיאטרי שהסימפטום הזה מאוד מזיק ומאיץ את ההתדרדרות של מי שסובל מדיכאון ומחמיר אותו. למעשה, הרבה אנשים שסובלים מדיכאון אך מצליחים להכיל אותו ולנהל אורח חיים מתפקד מוצאים מפלט באלכוהול ורק אז תסמיני הדיכאון מקבלים ביטוי חיצוני. לכן, בכל זאת יש מי שמתייחס לשתיית אלכוהול מופרזת כאל 'ביצה ותרנגולת. מה שבירור צריך להגיד זה שאם אתם סובלים מדיכאון מג'ורי או שיש לכם נטייה כזו תימנעו משתיית אלכוהול.

• אלכוהוליזם •

שתיית אלכוהול מופרזת כנראה לא תגרום לכם דיכאון מג'ורי, אך יש מצבים של בריאות הנפש שצריכה מופרזת כזו בהחלט עלולה לגרור. מונח המטרייה למצבים כאלה הוא 'אלכוהוליזם', או במילים אחרות: התמכרות לאלכוהול.


שתיית אלכוהול עלולה למכר, אמנם מדובר בהתמכרות שבעיקרה היא פיתוח תלות פסיכולוגית, אך יש גם ביטוי פיזיולוגי וזה קשור בעיקר לעובדה שצריכת אלכוהול מוגזמת מייצרת בגוף טולרנטיות כלפי החומר. במילים אחרות, המולקולה מפסיקה להשפיע במינון רגיל וכתוצאה מכך מי שמכור מעלה את המינון ומעלה את המינון ובמקרים קשים עלול לגמוע עשרות ליטרים מידי יום. כשלעצמו המונח 'אלכוהוליזם' מוגדר כבעיה נפשית. כאמור, במקרה הזה מדובר בבעיה נפשית שגם גורמת נזק פיזיולוגי (זוכרים את הכבד – תמסרו לו ד"ש), אך יש לה גם ביטויים שמוגדרים בתחום בריאות הנפש, שכוללים, בין היתר: הפרעות במצב הרוח, הפרעות בתפקוד המיני, שיטיון ובמקרים קיצוניים אפילו התקפים פסיכוטיים. הבשורות הטובות הן שמרבית התופעות האלה ייעלמו אם וכאשר תיעלם השתייה המופרזת.

אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות