מבעבע לי

 
 

רייצ'ל מונטיפיורי

אין דבר משמח יותר מאשר כוס אלגנטית, גבוהה ומבעבעת. רצוי שגם שתהיה צוננת.
לא סתם יין מבעבע מסמל חגיגה: הוא פותח את התיאבון ובעיקר את המצב רוח, אבל עולם המבעבעים (שאגב לטעמי הוא עולם שכולו טוב) יכול קצת לבלבל.
כמה פעמים הגעתם לחנות או ישבתם במסעדה והזמנתם שמפניה, ואז ברגע שראיתם את המחיר הבנתם שהתכוונתם לקווה, ואז כשטעמתם את הקווה נפלה עליכם ההבנה שבאמת רציתם בכלל פרוסקו.
אנסה לעשות לכם קצת סדר בבועות.

 

 

שמפניה היין המבעבע האייקוני ביותר בעולם מיוצר מבלנד של שרדונה, פינו נואר ופינו מונייה.

שמפניה מגיעה אך ורק מחבל שמפיין בצרפת.

 

אז למה שמפניה כל כך יקרה אתם שואלים...?

שמפיין ממוקמת בצפון צרפת, האקלים בחבל שמפיין מאתגר מאד לגידול ענבים. הבציר תמיד יהיה ידני, מה שדורש יותר כח אדם וזמן, וזמן עולה כסף. תהליך הייצור עצמו הוא ארוך ודורש המתנה וסבלנות. כמו כל יין, השמפניה עוברת תסיסה ראשונה במיכל/חבית, אך ההבדל כאן הוא שיש גם תסיסה שנייה בבקבוק. לאחר שמבקבקים את היין לבקבוק השמפניה הבומבסטי דואגים שיהיו שאריות שמרים, מה שמוביל לתסיסה השנייה. כאן הקסם קורה והבועות שוות הזהב נולדות. לא סתם בקבוק שמפניה הוא מסיבי יותר עם זכוכית עבה יותר, על מנת שלא יתפוצץ לנו במהלך התסיסה השנייה. אם חשבתם שכאן זה סוף הסיפור? אז זהו שלא. הבקבוקים ינוחו להם לפחות 15 חודשים, כשצוואר הבקבוק בשיפוע מוטה מטה. בתקופה הזו יעבור עובד היקב יום יום ויסובב את הבקבוקים כל פעם קצת. למה? כדי שהשמרים שהשארנו בבקבוק עבור התסיסה השניה לאט לאט יתקדמו לצוואר הבקבוק, ועל ידי הקפאה בחנקן נוכל לשבור את צוואר הבקבוק ולחלץ את שאריות השמרים מבלי לאבד נוזל יקר ערך.
כל תהליך התסיסה השנייה בבקבוק יוצר אופי ייחודי כמו ארומה של אפייה, לחם, שמרים. רק מהריח אתם תחשקו בפרוסה לחם טרי עטופה בחמאה צהובה. ראו הוזהרתם!

סוגי השמפניה המוכרים ביותר

בלאן דה בלאן
מונח צרפתי מקסים שפירושו "לבן מהלבנים". זה אומר שהיין הוא 100% שרדונה. לבלאן דה בלאן יש בדרך כלל יותר טעמי פירות דמויי לימון ותפוח.

בלאן דה נואר
"לבן של שחורים", מה שמעיד על יין העשוי כולו מהענבים השחורים: פינו נואר ופינו מונייה. לבלאן דה נואר יש בדרך כלל יותר טעמי תות ופטל לבן.
המגע המינימלי עם קליפות הענבים (שממנו מגיע הצבע) יכול להפוך את היינות הללו לכהים מעט יותר או צהובים יותר.

 


שלא ייבשו אתכם!

 

כשהמוכר בחנות שואל אותכם האם אתם רוצים את השמפניה שלכם BRUT או DEMI SEC פה כבר איבדתם אותו.
שמפניה יכולה להימצא על הסולם מיבש כמו עצם עד למתוק כמו נשיקה של ליל קיץ. אבל הטרמינולוגיה המשמשת לייעד את רמת המתיקות יכולה להיות קצת קשה לפירוש.
המונח "ברוט" הוא פשוט רמה של מתיקות ביין מבעבע. המתיקות מגיעה משלב בתהליך ייצור השמפניה שנקרא "ליקר ד'אקספדיה" שבו היצרנים מוסיפים כמות קטנה של תירוש ענבים (או סוכר) לפני הפיקוק של הבקבוק. מכיוון שהיין המבעבע הוא כל כך חומצי, מטרת המתיקות הנוספת היא להפחית טעמים חמצמצים לא רצויים.

סקירה מהירה שתרגישו יותר בנח אל מול התווית האימתנית:

:Brut Nature אפס תוספת סוכר/תירוש מינון אפס: 0-3 גרם לליטר.

Extra brut: 0-6 גרם/ליטר.

Brut: 0-12 גרם/ליטר.

Extra Dry: 12-17 גרם לליטר

​Demi-sec: 32-50 גרם לליטר

 

אז בואו אני אספר לכם עובדה שתרעיד את עולמכם... קווה מיוצרת באותה שיטה כמו שמפניה. SAY WHAT?!

קווה, מקורה בספרד בקטלוניה. זן הענבים העיקרי לייצור קווה הוא Macabeu. וכן, כמו שכבר ציינתי גם קווה מיוצרת בשיטה המסורתית, תסיסה שניה בבקבוק. הקווה תנוח לה על השמרים בבקבוק מינימום של 9 חודשים. וקווה גראן רזרבה תנוח עם השמרים בבקבוק כ-30 חודשים.
אז למה קווה זולה באופן משמעותי משמפניה? יחסי ציבור מעולים ומיתוג מיתוג מיתוג.

ומה בנוגע לחנפנית מספר אחת...פרוסקו?

מבחינה טכנית, פרוסקו הוא יין מבעבע שמקורו מאזור Valdobbiadene שבונטו, איטליה.

היין עשוי מענבי פרוסקו (הנקראים גם "גלרה") ויוצר יין בשיטת Charmat, התסיסה השנייה נעשית במיכלי נירוסטה. רוב יינות הפרוסקו מיוצרים בסגנון יבש. עם זאת, בשל הטעמים הפירותיים של הענבים כמו תפוח ירוק, מלון, דבש, אגס ויערה, הפרוסקו בדרך כלל בעל תחושה מתקתקה יותר ממה שהוא באמת. הבעבוע של הפרוסקו עדין יותר מאשר השמפניה והקווה.
בואו נדבר רגע על מה שבאמת מעניין.. אם אתם חיים בשביל בראנץ' טוב, פרוסקו זה הבחירה המנצחת למימוזה מושלמת. הפירותיות של הפרוסקו מעצימה את טעמי ההדרים של מיץ התפוזים ומלווה את המטעמים באופן מדוייק.

 

 

 

לכל מבעבע יש המקום והזמן המתאים. מבחינתי, הזמן המתאים הוא בעצם כל הזמן.

אל תפחדו להתנסות ולהכיר את הבעבוע הממכר שכל יין מביא עימו ותרגישו בנח גם לא לדעת הכל ופשוט תתענגו. זה בעצם כל הסיפור.

 

 

המלצות
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות