- SALE כל המוצרים
- אלכוהול כל המוצרים
- יין כל המוצרים
- בירה כל המוצרים
- מתנות ומארזים כל המוצרים
- מוצרים נלווים כל המוצרים
היכנסו אל תוך המסע המרתק שמאחורי הוויסקי הסקוטי, עם כל הסודות שמקנים לו את המעמד המוביל בעולם המשקאות
את הכתבה הראשונה שלנו על 'וויסקי מסביב לעולם' בחרנו להקדיש לוויסקי סקוטי. מן הסתם הבחירה הזו תעורר עלינו את זעמם של האירים. בכל אופן אנחנו לא נכריע במלחמת העולם בין סקוטלנד לאירלנד לגבי הקרדיט למי שייכת הבכורה והתואר 'ממציאי הוויסקי'. למעשה, כנראה שאף פעם לא תימצא הוכחה חותכת, כי מלבד ההנחה שהמשקה פותח באיים הבריטיים אנחנו פשוט לא יודעים. הוויסקי, בצורה הקרובה לצורתו הנוכחית מופיע כמוצר צריכה משמעותי רק במאה ה-15, גם בסקוטלנד וגם באירלנד. פחות או יותר במקביל. כאן צריך להגיד שלפני תחילת המאה ה-15, הקונספט של זיקוק משקאות באירופה בכלל ובבריטניה בפרט היה קונספט נדיר. היו כבר מסורות ארוכות של בישול בירה והפקת יינות מענבים ומשקאות אלכוהולים מותססים אחרים כמו סיידר, תזקיקים היו פחות נפוצים. יש עדויות על נזירים שעסקו בזיקוק אלכוהול, בימי הביניים, אך התפוצה של התזקיקים האלה היתה מוגבלת והם נחשבו למותרות יוצאי דופן וניתן להם השם הכולל בלטינית 'אקווה ויטה', כלומר – 'מי חיים'.
כמעט בטוח שהוויסקי הוא גלגול של אחד התזקיקים האלה. כאמור, במאה ה-15 הזיקוק הפך למשהו יותר נפוץ והתיעוד הראשון לזיקוק מסחרי של המשקה בסקוטלנד הוא ממזקקה שפעלה במנזר לינדורס בסקוטלנד בשנת 1492 (כן, אנחנו יודעים שבאירלנד יש רשומות מוקדמות יותר).
כשאנחנו שומעים על הופעת הוויסקי בסקוטלנד ואירלנד המשקה נקרא ' אוּשקֵה בּאַ', שזה תרגום מילולי של אקווה ויטה (מי חיים בלטינית') לשפה הקלטית. עם השנים האושקה קוצר ושובש לוויסקי. בכל אופן מרגע שהוויסקי הופיע בסקוטלנד הוא לא הפסיק ומאז סוף המאה ה-15 סקוטלנד הפכה מרכז לייצור וויסקי ועם השנים גם נקבע תו תקן לאופן שוויסקי סקוטי צריך להיות ו-Scotch הפך למותג וויסקי מוביל. נכון לשנת 2018 פועלות בסקוטלנד 133 מזקקות וויסקי שרק הן רשאיות לקרוא למשקה שהן מייצרות Scotch ('וויסקי סקוטי'). אבל מה בעצם מייחד את הוויסקי הסקוטי? במה הוא נבדל מסוגי וויסקי אחרים ובעיקר במה הוא נבדל מהצ'ילבה האירי?
יש 5 קטגוריות שונות של וויסקי סקוטי שמתייחסות לסוג הלתת (בעבר היה על טהרת השעורה אך מאז המאה ה-19 מקובל להשתמש גם בחיטה), תהליך הזיקוק ובעיקר הערבוב מה שמביא אותנו למונח שמזוהה יותר מכל עם הוויסקי הסקוטי – Blended (כלומר, 'מעורבב'). באירלנד המשקה כמעט תמיד יתבסס על לתת ממקור יחיד והומוגני ובתפיסה האירית הדבר החשוב ביותר הוא הזיקוק עצמו. לכן, באירלנד מקובל שהמשקה יוכנס לחבית היישון רק אחרי זיקוק שלישי. הסקוטים מסתפקים בשני זיקוקים בלבד, אבל מבחינתם מה שבאמת נותן גוף, אופי וייחוד לוויסקי זו העובדה שוויסקי סקוטי קלאסי הוא תמיד ערבוב של כמה תזקיקים שונים וזה אחד הדברים שנותנים לוויסקי הסקוטי עומק. לעיתים סוג וויסקי אחד יכיל תזקיקים שמגיעים ממספר מזקקות שונות וזה הסיפור של הבלנדד המפורסם. אם אתם צועקים אבל מה בנוגע לסינגל מאלט (בתרגום מופשט לתת יחיד)? ההערה בהחלט במקומה כי היום כמעט כל מזקקה סקוטית מציעה גם סינגל מאלטים שהם לחלוטין 'סקוטיים' אבל מזכירים יותר את הגישה האירית. ובכן, מדובר יחסית על אופנה חדשה וסינגל מאלטים מתבססים על לתת איכותית במיוחד ולעיתים עוברים גם דרך פילטר כבול שמעניק להם טעם מעושן ייחודי, שגם מאפיין סקוטי. בנוסף, כל וויסקי סקוטי, ולא משנה אם מדובר בבלנדד או בסינגל מאלט גם חייב לעבור יישון בחביות עץ אלון, לפרק זמן של לפחות שנתיים.