שותים ים תיכוני

 
 

מאת רייצ'ל מונטיפיורי

 

עד לא מזמן יינות ים תיכוניים היו חולקים מדף מפוקפק ומאובק בחנויות היין הבינלאומיות. היי‍‍נות הישראלי‍‍ם אפילו לא זכ‍‍ו לשבת לצד חבריהם הים תיכוניים במדף התחתון, אלא נשכח‍‍ו אי שם במדף היינות הכשרים (הרי יין ישראלי נתפס בעולם כיין כשר, אף מבושל ופחות איכותי). אז זהו, שכבר ממש לא. היום לשתות יינות ים תיכוניים זה‌‌ ‌‌טרנדי‌‌ ואפילו סקסי! הים התיכון החדש קיבל העלאה בדרגה‌‌.‌‌ ‌

היינות הישראלים הצליחו להיפרד מעט מהסטיגמה של יינות כשרים, קצת כמו הסטיגמה של לראות בחורה‌‌ מאד יפה ולהתרכז אך ורק ביופייה…  מסביב לעולם מצליחים לבחון את היינות הישראליים בעיניים (או חיך) חדשות ולהתפעל מאיכותם.

יין ים תיכוני‌‌, ‌‌נתחיל עם ה-מאיפה‌‌?‌
מזרח הים התיכון: יוון, קפריסין, טורקיה, לבנון, ישראל.‌


יוון‌‌

 ללא ספק נחשבת לכוכבת העולה, יש שיאמרו שכבר זכתה גם בגמר. יופיים של אזורי היין ביוון עוצרי נשימה, ובמיוחד סנטוריני - האי לבוש הלבן, מעוז הרומנטיקה והחופש. לשם מגיעים ייננים וחובבי יין מכל העולם כדי ללגום, לטעום ובעיקר לראות את צורת הגידול הייחודי‍‍ת לאזור זה. הגפן גדלה כסלסלה סבוכה ונמוכה, על מנת להימנע מנזק מהרוחות העזות שפוקד‍‍ות את האי. היין הלבן מזן הענבים אסירטיקו- Assyrtiko לוקח את רוב תשומת הלב. טיפ מאיתנו, תאמרו אסירטיקו כמה פעמים ביום ויש מצב שתרגישו לרגע בחופש. זן זה מתאים כמו כפפה לאוכל הים תיכוני: הוא לימוני, רענן ואפילו חד ונועז, הוא אפילו בעל נגיעה מלוחה שקיבל כמתנה מהים שהוא מביט מעליו. יין מלוח כן! וזה נפלא. יינות האדומים (איך אפשר בלי?) הזן הדומיננטי במרכז יוון הוא אגיורגיתיקו- Agiorgitiko מאופיין על ידי ארומות של דובדבנים שחורים, חלקות, וקטיפתיות נפלאה. בצפון יוון הזן הדומיננטי הוא קסינומברו- Xynomavro והוא מאופיין בפרחוניות ועסיסיות משכרת עם טאנינים בועטים.

לבנון

עיקר ייצור היין האיכותי בלבנון מגיע מעמק הבכא. למרות קרבתו לים, האקלים אינו ים תיכוני, אלא יבשתי עם קיץ חם ויבש וחורף קר ומושלג. הגפנים גדלות כאן בגובה של עד 900 מטר. הגובה מביא גם להפרשי טמפרטורות גדולים ביום ובלילה, מה שמגביר את המורכבות בפרי. למרות שמייצרים יין באזור זה כבר 5000 שנה, הייצור המודרני הוא עדיין "בחיתוליו", רק כ-150 שנה. ההשפעה כאן היא ללא ספק צרפתית, עם דגש על יינות אדומים, ולכן רוב היינות הם בלנדים מזנים כמו קברנה סובניון, מרלו, מורבדר, גרנאש וסירה. היינות מורכבים, עם גוף בינוני עד כבד, יינות בעלי אמירה, שמרגישה כמעט כמו נשיכה. במילים אחרות, יינות שמשאירים חותם.

טורקיה וקפריסין‌‌

טורקיה וקפריסין הם אזורים שנמצאים כרגע במהפכת איכות, והיינות שיוצאים משם מתחילים לתפוס יותר תשומת לב. מה שכל כך ייחודי וקוסם להם זה שיש להם זנים מקומיים עתיקים משלהם. טרנדי, כבר אמרנו?

קפריסין‌‌ ‌‌

יש מעט יינות שהייתי קוראת להם אגדיים, הקומנדריה המתוקה מקפריסין היא אחת מהם. אומרים שזה היין העתיק בעולם. היין עשוי משני ענבים מקומיים, הענב הכחול mavro blue וה-xynisteri הלבן. הענבים גדלים במורדות הדרומיים של הרי הטרו‍‍או‍‍דוס, כ-30 קילומטרים צפונית ללימסול, באדמה וולקנית דלה. הענבים נקטפים בשלים מאוד, אפילו בשלים מדי, ולכן עשירים מאוד בסוכר. לאחר מכן הם מיובשים בשמש במשך שבוע או שבועיים כדי להגדיל עוד יותר את תכולת הסוכר. לאחר מכן, הענבים נדחסים והתירוש עובר תסיסה איטית וארוכה, לרוב במהלך 2-3 חודשים,  ואז מ‍‍תיישן בחביות עץ אלון לפחות שנתיים. אחוז האלכוהול של היין המוגמר הוא בדרך כלל בסביבות 15%, אולם לפי התקנות האלכוהול עשוי להגיע ל-20%. היין מתאפיין בניחוחות קרמל, עושר ומתיקות בועטת. מושלם לצד קינוח מתוק או כאשר אתם חשים בנפילת סוכר (: 

טורקיה

טורקיה היא המדינה השישית בעולם מבחינת שטח הכרמים, אך רק 2% מיועדים לייצור יין, והשאר מיועד לייצור צימוקים. למה? מכיוון שבכל זאת מדובר במדינה מוסלמית שמערימה קשיים רבים על ייצור יין ואלכוהול, וזאת גם הסיבה שרוב היינות הם מיועדים ליצוא. ענב היין האדום המוכר ביותר הוא Öküzgözü. ענב זה גדל בגובה רב, וה‍‍לילות הקרירים עוזרים לו לשמור על חומציות גבוהה. פירוש שמו הוא "עין השוורים" בטורקית, ו‍‍ניחן ב‍‍טעמים של דובדבן שחור, רימון, לבנדר, ושוקולד. לרוב גם לא עברו יישון כלל בחביות עץ, והתוצאה היא יינות אדומים צעירים קלים לשתייה. מושלם. אחד הענבים הגדלים בתפוצה הרחבה ביותר בטורקיה הוא Kalecik Karasi, אשר נקרא על שם עיר הולדתו באנטוליה. הי‍‍ינות המיוצרים ממנו הם אלגנטיים ומורכבים עם טעמים של תות, דובדבן, פלפל שחור וציפורן.

 

אז עד שיהיה שלום עולמי, נטול פוליטיקה ומלחמות דת, תעשו לעצמכם טובה, כשתעברו בחנות יין
בחו"ל חפשו לכם יין מלבנון, טורקיה או קפריסין ו‍‍שתו ללא גבולות. למזלנו, יינות יווניים כבר פקדו את חנויות היין בארצנו הקטנטונת, אז כבר לסופ"ש הזה תוכלו להתענג על יין מלוח אל מול הים התיכון.

 

פוסטים קשורים
  1. שאלון היין של פאנקו עם יערה אלפסי ביאדגלין שאלון היין של פאנקו והפעם עם יערה אלפסי ביאדגלין מיקב הר אודם
  2. איזה יין מתאים לאוכל אסייתי? רייצ'ל מונטיפיורי   למומחי היין שרכשו את ההשכלה שלהם בגוון‌‌ ‌‌אירופי‌‌ קלאסי‌‌, לפתח‌‌ אינסטינקט‌‌ להתאמת היין לאוכל‌‌ כאשר ‌‌מונחת‌‌ על  השולחן ‌‌מנת&nbs
  3. ה‍‍התחממות הגלובאלית והיין שאנו שותים‌ מאת רייצ'ל מונטיפיורי בחקלאות, גידול ענבים וייצור‌‌ ‌יין בפרט, כל ניואנס ושינוי בשטח יבואו לידי ביטוי‌‌ מפאת‌‌ ‌‌רמת ‌‌רגישות‌‌ ‌‌גבוהה ביותר‌‌ ‌‌לשינויים. ‌‌ שינוי&n
  4. ההמלצות של לוטן ויסמן מיקב טוליפ לוטן ויסמן מנהלת שיווק ויצוא ביקב טוליפ ממליצה לנו על יינות אהובים מפורטוגל
אזהרה: צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות